>

1.  Seperti biasa, jika musim majlis anugerah seperti OSCAR atau Anugerah Akademi dan Golden Globe, HE pasti akan membuat marathon untuk calon-calon filem yang bertanding.

2. Kali ini, Oscar mencalonkan 10 buah filem terbaik berbanding 5 calon terakhir. Ia mengulangi saat-saat Oscar dianjurkan sekitar tahun 1930an dan 1940an dimana calon terakhir filem terbaik selalunya dalam julat 9-12 buah filem.

3. Kali ini, kita dapat lihat calon-calon filem popular malah filem animasi juga menjengah dalam senarai persaingan Filem Terbaik.

4. Filem animasi kegemaran Adia, UP, termasuk dalam senarai kali ini. Di Jepun, filem  UP di kenali sebagai カールじいさん(dibaca: karujisan, bermaksud pakcik Karl). Ia selalu ditonton oleh Adia berkali-kali.

5. Hari ini, marathoon bermula. Menonton semua filem bagi calon filem terbaik. Mungkin selepas itu akan menonton filem yang membawa calon aktor dan aktres terbaik.

6. Kepuasan menonton filem bukan kerana trend tetapi ia suatu pengajaran dalam kehidupan yang kita kadang-kala tidak sedar tetapi sangat perlu kita pelajari.