>Mencari Semantik Al Quran

>HE merupakan ahli makmal Multimedia. Di sini, KEIO Fujisawa, kajian berkaitan pangkalan data multimedia berpusat di makmal HE.  Prof HE adalah insan teraju utama bidang ini.

Beberapa hari lalu, satu kolaborasi makmal HE dengan sebuah fakulti pengurusan polisi yang diterajui oleh Prof Atsushi Okuda. Beliau merupaka Profesor dalam bidang undang-undang Islam, Pengajian Islam dan Bahasa Arab.

Kajian bersama ini bertujuan membentukkan talian dan kaitan perkataan bahasa arab di dalam Quran dan mencari maksud di antaranya. Bagus sekali usaha ini, kerana secara langsung ia suatu dakwah kepada mereka yang bukan Islam. Sungguh terkesan di hati HE bila Profesor HE berusaha menyebut kata Allah kerana perkataan itu merupakan tunjang pengertian segala isi di dalam Quran.

Di dalam jiwa HE, baru menyedari, banyak ruang dan kaedah boleh kita sampaikan dakwah, bukan sahaja di ceramah agama.

One thought on “>Mencari Semantik Al Quran

  1. >ya allah..azimnya ttg entri kali ni..sungguh sya tidak menyangka bahawa terdapat professor undg2 islam dan bhsa arab dalam kalangan org jpun..sugguh teruja kerana sllu kedapatan rakyat dari tanah besar china shj yg mari ke timur tengah.islam di jepun semekar bunga yg menguntum di pagi hari..subhanallah

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s