>Tuam

>

Tuam, originally uploaded by hairieusoff.

Tuam (seperti di dalam gambar) dipakai sejak lahirnya Adia. Pemakaian tuam kepada bayi pada waktu dulu dipanaskan di atas api pelita dan di tekapkan perlahan-lahan pada anggota badan bayi khasnya sekitar kawasan pusat, perut dan kawasan kaki. Menurut mak HE, amalan bertuam ini bertujuan untuk memberikan bayi tidak kembung dan menguatkan otot-otonya.

Tuam dan Pusat, originally uploaded by hairieusoff.

Uncang Tuam tersebut mengandungi biji-biji rempah seperti jintan, lada hitam dan lada putih. Di samping itu, pusat bayi juga di letakkan bersama-saam di dalamnya. Amalan menyimpan kesemua pusat adik beradik di dalam satu tuam juga menurut orang-orang tua dapat mengeratkan ikatan kekeluargaan antara adik beradik. – Sumber emak HE.

Advertisements

7 thoughts on “>Tuam

  1. >Owh,ada rempah ratus ye kat dalam tu? dah tak ingat la adik2 saya tuam guna apa.. dah lama dah. hehep/s-cantik kan theme ni? 😀

  2. >Salam HESelamat berpuasa..tak kesampaian nak ke sana bertemu mertua HE. Masa begitu suntuk buat kakcik di sini….masih terkejar2 waktu hingga hari ini.Salam buat isteri dan anak2…selamat memasak tuk isteri juga selamat mencuba buat biskut raya HE….Gambatte HE!!!

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s