>Letak Jawatan

>

Puppets of heros(?), originally uploaded by greenblouse1.

Di Jepun, tahun lalu Shinzo Abe, Perdana Menteri Jepun yang muda telah meletakkan jawatan kerana kurang populariti akibat menjadi mangsa beberapa anggota kabinetnya yang berdepan dengan pelbagai masalah. Kemudian dia diganti dengan Yasuo Fukuda, orang lama dalam politik di Jepun dan boleh dikatakan antara Perdana menteri yang tua. Semalam pada 1 September, Fukuda mengumumkan perletakan jawatannya sebagai Perdana Menteri. Banyak mengandaikan pelrletakan ini kerana Fukuda melakukan polisi tidak berapa mesra rakyat khasnya berkaitan dengan orang tua.

Di negara kita, adakah perletakan jawatan akan berlaku lebih awal walaupun komitmen telah dibuat pada pertengahan 2010? HE tidak pasti. Jika hendak menyamakan keadaannya di Jepun dan Malaysia dalam suasana politik semasa, HE kira ada suara-suara sinis mengatakan Perdana Menteri di Malaysia juga perlu turut serta.

HE senyum terkulat-kulat.

Advertisements

3 thoughts on “>Letak Jawatan

  1. >susuh nk ckp.. cuma yg pasti pemikiran rakyat malaysia x same dgn pemikiran rakyat jepun.. oleh kerana itu, perletakkan jawatan oleh seorang PM di Malaysia bagaikan 1 yang mustahil walaupun ramai yg x suke or x setuju dgn PM tersebut….mari kita rakyat Malaysia beramai2 mereformasikan diri … kata nk menuju ke arah negara maju, so… pemikiran dan tingkah laku kite mesti la seperi rakyat negara maju…renung2kan dan fikir2kan…

  2. >He has made his point clear that he won't be resigning in the nearest future, but then since DSAI has been the MP after winning greatly in Permatang Pauh, ha.. we'll see what will happen..I just wish if anything happens, it'll be under control, unlike what happened in Thailand these few day. Na'uzubillah…

  3. >Shy rasa cam nak letak jawatan di pejabat..Tak terlarat rasanya nak buat semua ..Lagipun nak kene fly ke Brisbane..Payah nak menolak.. Rasa nak berhenti aje..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s