>Inikah yang dinamakan Debat?

>(débat) bahas, perbahasan: majlis ~ pd malam itu tidak jadi diadakan;berdebat, berdebat-debatan bertukar fikiran (biasanya yg bertentangan) atau berbantahan bkn sesuatu perkara, berbahas: mahasiswa-mahasiswa itu dicabar tampil ke depan utk ~ di muka umum;mendebat membantah (sesuatu pendapat, pendirian, dll) dgn mengemukakan alasan atau hujah, membahas;mendebatkan, memperdebatkan mendebat tentang sesuatu, membahaskan, memperbantahkan: ketika itu mereka sedang ~ hal-hal parti politik;perdebatan pertukaran fikiran biasanya yg bertentangan mengenai sesuatu hal (pendirian dll) dgn masing-masing pihak mengeluarkan pendapat (alasan dsb), perbuatan berdebat, perbahasan, perbantahan: ~ mengenai perincian belanjawan Kementerian Pendidikan akan diteruskan pd hari Khamis;pendebatan perihal (perbuatan dsb) mendebatkan atau memperdebatkan: soalan-soalan begini tidak mudah dijawab dan kerana itu ~ mengenainya masih berterusan;pendebat orang yg berdebat (mendebat), pembahas. – Kamus Dewan Edisi Tiga

Semalam kalian menonton débat ke? Atau kalian lihat sembang kedai kopi? Sorry to say, HE kata ia sembang kedai kopi sebab apa yang diperkatakan sudah kita baca dari surat khabar dan blog (baik pro kerajaan atau pro pembangkang). Kalau ada cadangan sekali pun, cadangan tanpa hujah meyakinkan HE. HE yang marhaén pun tidak yakin dengan cakap-cakap kosong program ini. Apatah lagi pemimpin. Tapi, HE tidak tahu pula kalau ada pemimpin yang boleh sanjung dan terpengaruh dengan hujah-hujah dari program yang dikatakan débat ini. Suka hati kalian lah.

Advertisements

One thought on “>Inikah yang dinamakan Debat?

  1. >to me, that debate very bad…..all fact we know already…but to DS ANWAR IBRAHIM is very good and still top condition…. but that 'funny' man…..zero mark i gave him….anyway…i should thank to Allah coz our country still harmony….i'm alway pray for that….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s