>Ke Tokyo

>Selepas membuat permohonan lesen kereta (yang tidak berjaya itu), HE ke Tokyo kerana menghantar borang opsyen 58. Iaitu pilihan berpencen sehingga 58 tahun. Entahla. Tidak tahu sama ada mampu atu tidak atau lebih senang HE bercucuktanam memandangkan harga makanan yang kian meningkat.

Pergi ke Tokyo sungguh mengimbau kenangan semasa belajar Bahas Jepun setahun yang lalu. Walaupun belajar secara formal tetapi penggunaan harian di pasar dan supermarket lebih memberikan pelajaran bermakna. Di situ lebih mudah kita mengingat pengucapan.

Berbalik tentang Tokyo, semasa di Tokyo, sejak kejadian di Akihabara dan di Okayama, membuatkan kita berhati-hati. Melintas jalan perlu tunggu sehingga semua kenderaan berhenti. Di simpang pula duduk jauh daripada jalan raya. Di stesyen keretapi jangan duduk dekat sangat dengan platform (garisan kuning) kerana di khuatiri orang akan menolak kita jatuh ke landasan. Banyak perkara yang kita perlu berhati-hati dan bersedia kerana kerap kali kejadian jenayah, adalah di kalangan ornag yang tidak pernah kita sangkakan.

Di mana juga anda berada, berhati-hati.

Advertisements

4 thoughts on “>Ke Tokyo

  1. >Malang tidak berbaukan….org putih lak kata prevention is better then cure..p/s: Alamak aii… HE nak keje sampai umur 58?.. agaknye time tue HE dah ada cucu ke blum huh… hehehe

  2. >kalaulah dapat pencen sekarang, bestnya. hihihiagaknya kita nnt umur 58 pun tak leh nak pencen sebab kos hidup tinggi. eeee….

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s