>Bounenkai

>Bounenkai (忘年会) di Jepun ini lazim dilakukan berterusan dengan sambutan tahun baru sebagai satu menifestasi hayat akan terus bersambung dan berpanjangan. Tidak kurang juga di Mareshia Taishikan (マレーシア 大使館), sambutan ini adalah sesi Duta malaysia di Jepun untuk berjumpa dengan pelajar-pelajar yang mendapat Hadiah Latihan Persekutuan seperti HE.

Mix Rice, originally uploaded by hairieusoff.

 

Sesi bermula dengan ucapan aluan pengerusi itu, diteruskan dengan ucapan Duta Malaysia, Datuk Mohd Radzi Abdul Rahman. Dalam kata-katanya menceritakan bagaimana hubungan Malaysia Jepun terus kukuh di mana menurut perangkaan tahun 2006, sebanyak US$1.2 Bil nilai dagangan antara kedua-dua negara. Malah, sejak wujudnya China dan Vietnam yang disebut-sebut sebagai saingan tapak pelaburan sebelah Asia ini, Jepun tetap menaruh kepercayaan terhadap pelbauran di Malaysia.

Nan and Mutton Curry, originally uploaded by hairieusoff.

 

Selepas ucapan, pastinya waktu untuk makan. Apa yang ada? Nasi, Ayam Masak Rose, Udang Masak lemak Rebung, Ikan Bakar dan Air Asam, Pecal, Nan dan Kari Kambing. Selebihnya Kek dan Buah-buahan yang menjadi perkara lazim. Seronok makan tanpa menghiraukan orang sekeliling. Inilah dia minda kita (eh silap HE sahaja), datang manfaa untuk perut sahaja bukannya minda. Sebeb itu minda pun sudah hampir rapat dengan perut…

Duta, originally uploaded by hairieusoff.

Mareshia Taishikan : Kedutaan Malaysia
Bounenkai
: Majlis sambutan hujung tahun

Advertisements

4 thoughts on “>Bounenkai

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s