>Akidahku

>HE telah menerima satu mesej daripada seorang rakan secara offline di Yahoo Messanger. Mesejnya berbunyi begini:

“Adakah anda di luar sana peka, bahawa salah satu iklan yg rasa2 lucu kat dlm TV skarang (org pakai sut kuning mcm bodoh) menggunakan lagu GEREJA dalam iklan tersebut… Iklan tersebut telah mempengaruhi masyarakat kita dengan menyanyikan lagu tersebut secara tidak sedar kerana cuba mengikut rentak lagu GEREJA tersebut… dipetik ” KU KAN MENGIKUT MU, KEMANA SAJA KAU PERGI” or dlm bahasa INGGERIS “I’m gonna follow him” “HIM” merujuk kepada ISA @ JESUS… Hal ini sedikit sebanyak telah memesongkan akidah umat ISlam secara halus melalui pengaruh Iklan dan lagu tersebut.. Ramai yang tidak sedar akan hal ini dan mengatakan iklan tersebut best atau pun lucu… tapi sebenarnya itulah stategi (Iklan DiGi)”

HE tidak mahu komen lebih tentang isu agama kerana bukan bidang kepakaran HE. Tetapi HE tertanya-tanya sekiranya kalian dapat menjawab;

  • Adakah terpesong akidah HE sebagai Islam sekiranya HE tidak tahu lagu itu dari gereja?
  • Adakah terpesong akidah HE jika “HIM” yang dimaksudkan dirujuk kepada pengguna talian telefon dan bukannya Jesus?
  • Adakah terpesongnya akidah Islam sekiranya orang Islam Malaysia di luar negara dikelilingi koir lagu gareja sekitar kejiranan mereka?
  • Adakah terpesong akidah orang Islam sekiranya bila kita menziarah sahabat bukan Islam kita tetapi di dalam masa yang sama tiba-tiba mereka menyanyikan lagu agama mereka?

Kepada kalian, bantu lah HE menjawap persoalan ini keraana ada pula rakan-rakan yang bertanya tentangnya.

Advertisements

2 thoughts on “>Akidahku

  1. >Sebenarnya benda begini Am tak berapa berani sangat beri komen kerana silap komen akidah orang yang kita rosakkan.Jadi Am akan tunggu jika ada yang pandai dalam agama komen, Am pun inginkan jawapannya juga

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s